Een computer op maat

U kunt bij Chromepy een computer op maat bestellen in alle vormen en maten en met hard- en software configuraties die op uw gebruik afgemeten zijn.

Het enige wat u hoeft te doen is uw wensen kenbaar te maken via onderstaande knop. Geef bijvoorbeeld aan waar u de PC voor wilt gaan gebruiken en waar u hem wilt neerzetten. Op basis van deze informatie kan Chromepy u een vrijblijvend voorstel doen.

Onderstaand vind u de benodigde informatie om enig inzicht in de mogelijkheden te krijgen.Behuizingen van klein tot groot
De keuze voor een behuizing bepaalt voor een groot gedeelte wat u met uw computer kunt doen.
Over het algemeen kunnen we stellen dat hoe kleiner de behuizing is, hoe zwakker de prestaties zullen zijn.

Chromebit

Chromebit

by ASUSTeK Computer Inc.

De Chromebit is een desktop computer ter grootte van een USB-stick. Deze computer heeft het Chrome OS van Google als besturingssysteem en is dus gelijk aan een Chromebook. Een Chromebit maakt van ieder beeldscherm (bijv. monitor of TV) een volwaardige computer. Het enige dat verder nog moet worden aangesloten is een draadloze muis en toetsenbord. De internetverbinding wordt gemaakt via WiFi. Chrome OS is een licht besturingssysteem dat bij uitstek geschikt is voor deze extreem kleine PC's.

Compute Stick

Compute Stick

by Intel Corporation

Een Compute Stick is net als de Chromebit een desktop computer ter grootte van een USB-stick en wordt aangesloten op een HDMI poort. Er is keuze uit Windows 10 of Ubuntu als besturingssysteem. Aangezien Windows 10 de hardware zwaarder belast, zijn de Compute Sticks met dit besturingssysteem uitgerust met extra geheugen. Desondanks blijven ze slechts geschikt voor eenvoudige taken als internetten en mailen. Vergeet daarbij niet dat de Windows versies ook van een virusscanner moeten worden voorzien.

Chromebox

Chromebox

Beschikbaar bij diverse fabrikanten

Evenals de Chromebit en de Chromebook draait de Chromebox op Google's Chrome OS. Deze kleine mini computer heeft weinig ruimte op een bureau nodig en kan indien gewenst achter op een monitor gemonteerd worden, mits de monitor voorzien is van schroefgaten die VESA compatible zijn. De Chromebox is bovendien krachtiger dan de Chromebit doordat de behuizing ruimte biedt aan zwaardere processoren (tot aan de Intel® Core™ i7) die meer koeling nodig hebben.

NUC

NUC

by Intel Corporation

De Intel NUC is een small form factor (mini) computer waarbij de klant zelf kan kiezen welk besturingssysteem geïnstalleerd moet worden. Er is keuze uit diverse modellen waarbij de processor en de aansluitmogelijkheden verschillen. Zo kan het zijn dat een specifiek model plaats biedt aan twee SSD's (de snelle opvolger van de trage mechanische harde schijf) of naast een HDMI ook een Mini-DisplayPort aansluiting heeft. Er is zelfs een NUC die als game PC inzetbaar is!

Small Form Factor PC

Small Form Factor PC

Beschikbaar bij diverse fabrikanten

Onder deze benaming vallen alle PC's die kleiner dan de kleinste desktop PC zijn. De Intel NUC is de kleinste variant in deze categorie. SFF PC's zijn in diverse vormen beschikbaar. Bijvoorbeeld in de vorm van audioapparatuur, een schoenendoos, kubus of een lunchtrommeltje die op zijn kortste kant wordt gezet. Het kleine formaat maakt het mogelijk de computer op een bureau te plaatsen. Over het algemeen is de hardware minder krachtig dan de desktop PC, aangezien er van hardware uit laptops gebruik wordt gemaakt.

Desktop PC

Desktop PC

Beschikbaar bij diverse fabrikanten

De Desktop PC is heeft de meest voorkomende behuizing. De grootte van deze behuizing staat toe dat de hardware eenvoudig kan worden aangepast. Een andere voeding, extra geheugen of harde schijf en een krachtige videokaart zijn geen probleem voor deze behuizing die in drie varianten beschikbaar is: de mini tower, mid tower en de full tower. De laatste staat meestal op de grond en wordt vanwege de extra ruimte in de kast het meest gebruikt voor professionele workstations (3D CAD Software) en game PC's.

Game PC

Game PC

Beschikbaar bij diverse fabrikanten

De meeste PC gamers zijn trots op hun 'machine'. Daarom kiezen ze bij het samenstellen van hun PC vaak voor een kast met een in het oog springend design. De meeste game PC's zijn groot vanwege de extra ruimte die nodig is voor de krachtige videokaarten en geavanceerde koeltechnieken die gebruikt worden om de processor 'over te clocken' (opvoeren). De binnenkant van een game PC doet denken aan een motorblok en mag gezien worden, vandaar dat bij veel kasten een doorzichtig venster in de zijkant verwerkt zit.

All-In-One PC

All-In-One PC

Beschikbaar bij diverse fabrikanten

Bij een All-In-One PC zit de PC in het beeldscherm verwerkt. Feitelijk is deze PC gelijk aan een laptop waarbij het toetsenbord gedeelte achter het scherm geklapt zit. De hardware die voor deze PC's gebruikt wordt is gelijk aan die van een laptop en, evenals bij een laptop, nauwelijks meer aan te passen. Hooguit is een extra geheugenmodule te plaatsen voor wat extra werkgeheugen of een grotere harde schijf in plaats van de bestaande. Deze PC's zijn met name interessant vanwege het gebrek aan kabels (slechts één).

Een OS op maat
De afkorting OS staat voor 'Operating System', een Engelse term waarmee een 'besturingssysteem' van een computer wordt bedoeld. Een besturingssysteem is noodzakelijk om een computer daadwerkelijk te kunnen gebruiken.
Afhankelijk van wat u met uw nieuwe computer op maat wilt gaan doen, kunt u kiezen uit één of meerdere besturingssystemen (multi-boot) uit onderstaand overzicht.

Chromium - CloudReady

Chromium - CloudReady

by Neverware

CloudReady is een besturingssysteem gebaseerd op Chromium OS, met dezelfde open-source architectuur als het Chrome OS van Google. Of uw computers nieuw zijn of tien jaar oud, het installeren van CloudReady biedt ongeëvenaarde snelheid, eenvoud en veiligheid zonder de hardware beperkingen van Chromebooks.

Android 7.1 - Phoenix OS

Android 7.1 - Phoenix OS

by Beijing Chaozhuo Technology Co., Ltd.

Phoenix OS is een nieuw computerbesturingssysteem gebaseerd op het Android-platform en is geschikt voor tablets, laptops, desktop computers en andere apparaten mits voorzien van een groot scherm. Het herbergt veel eigenschappen en functies van de klassieke pc-besturingssystemen en ondersteunt ook de miljoenen applicaties van het mobiele besturingssysteem Android. Het is geschikt voor gebruik in elke omgeving: thuis, op kantoor, of in het onderwijs.

Ubuntu / Kubuntu

Ubuntu / Kubuntu

by Canonical

Intuïtief, snel, virusvrij, onderhoudsarm, geen reclame of ongewenste (probeer)software en standaard voorzien alle basisbenodigdheden. Dát is Ubuntu in een notendop.
Kubuntu er op gericht is om de overgang van Microsoft Windows zo soepel mogelijk te laten verlopen. Kubuntu heeft dan ook een vergelijkbare indeling als Microsoft Windows.

Windows 10

Windows 10

by Microsoft

Vooralsnog het beste besturingssysteem voor gamers en professionals die krachtige software direct vanaf de PC (lokaal) willen draaien (dus niet via internet). Windows 10 is in staat games in de grootst mogelijke grafische pracht weer te geven, mits de PC over de juiste hardware beschikt. Dit is overigens het enige besturingssysteem waar een prijskaartje aan hangt en bovendien van een virusscanner moet worden voorzien.

Qubes

Qubes

by The Qubes OS Project

Wie veiligheid belangrijk vindt kan het best voor Qubes OS kiezen, zo stelt klokkenluider Edward Snowden, die het gratis besturingssysteem zelf zegt te gebruiken. Wie niet alleen veiligheid maar ook anonimiteit op het internet wil, kan kiezen voor de installatie van Whonix binnen Qubes. Whonix maakt gebruik van het Tor network, een speciaal netwerk dat gebruikers anonimiseert en toegang geeft tot het 'deep web'.

Steam OS

Steam OS

by Valve Corporation

Steam OS is voornamelijk ontworpen voor het spelen van videogames, weg van de PC (zoals op de bank in de woonkamer), door middel van een console-achtige ervaring en met behulp van gewone PC hardware die direct aan te sluiten is op een televisie. SteamOS kan spellen draaien die ontwikkeld zijn voor Linux en gekocht in de Steam winkel. Daarnaast ondersteunt het naadloos streamen van games vanaf een Windows computer.

Wat wordt bedoeld met multi-boot?

'Multi' betekent meer dan één en 'boot' is een Engelse term waarmee het opstarten van een computer wordt aangeduid. Om een computer te kunnen gebruiken is een besturingssysteem nodig, zoals bijvoorbeeld Windows. Wanneer nu meerdere van deze besturingssystemen op één computer zijn geïnstalleerd spreken we van een multi-boot systeem.
Zodra een dergelijk systeem wordt opgestart, krijgt de gebruiker een keuzescherm gepresenteerd met een lijst van twee of meer besturingssystemen waaruit hij of zij kan kiezen. Afhankelijk van het doel waarvoor de computer gebruikt gaat worden, kan het best bijpassende besturingssysteem gekozen worden.

Lees meer...